zvezdica  I ja sam deo prirode

Nijedno živo biće ne može da živi bez vazduha, svetlosti, hrane i vode koja im priroda nesebično daje. Ljudi su pametni i znaju da im bez prirode nema života, ali je i pored toga ne čuvaju onako kako treba i ne cene onoliko koliko to ona zaslužuje. Čini mi se da mnogi ne shavataju da su i oni sami deo prirode i da njenim uništavanje sebe uništavaju.

Vozeći bicikl, plivajući u jezeru, šetajući parkom i stazama kroz šumu, shvatio sam koliko volim prirodu i koliko mi je potrebno čisto i zdravo okruženje. Da bi živeo normalnim životom i uživao u svim njegovim čarima, potreban mi je svet u kome mogu da dišem punim plućima, svet u kome nema mesta za sivilo i tamu. Zato, iako sam svakodnevno okružen asfaltom, visokim zgradama, automobilima i užurbanim ljudima, nijednog trenutka ne zaboravljam da postoje lepa, mirna i dragocena mesta u prirodi čiji sam deo i ja. Razgranate krošnje drveća, zelena trava i cvetne livade u proleće, plavo nebo i topli šljunak na obali jezera tokom vrelih ljetnjih dana, Šumarice obojene bakarnom i zlatnom jesenjom bojom, park prekriven snegom tokom zimskih hladnih dana i ja među njima, svedok lepote koja me okružuje bez obzir ana godišnje doba.

Dok živim priroda će uvek biti oko mene, a ja ću je čuvati kao najveću dragocenost. Nijednog trenutka neću zaboraviti šta mi je ona pružila i trudiću se da je činim lepom, svetlom i čistom, jer dok je ona takva, takav ću i ja ću biti. Poštujući prirodu, poštovaću i samog sebe, jer sam njen deo i uvek ću to biti.

Boske

 

 Pored vode

Put mesecev srebrn niz more se vidi,
Leži beskonacan vrh zaspalih vala.
Mir. Zadnji je talas došao do hridi,
Zapljusno setno i umro kraj žala.
Noc miriše tužno cempresovom smolom.
Nebo pepeljasto. I kopno i voda
Ko da nocas dišu nekim cudnom bolom,
Tiha tuga veje sa dalekog svoda...
Sto srca nocas kucaju u meni,
I celo mi bice budi se i diže
Casom nekoj zvezdi, a cas kakvoj ženi.
Sve kipi u meni, ko plima kad stiže:
Kao sad da postah Dokle zvezde brode
Jedne bezimene noci, pored vode.

Jovan Dučić