zvezdica Topli dani menjaju svet

Zima, mraz, hladnoća koja ledi krv u žilama, dosadna kiša i tmurni dani postaju prošlost onog trenutka kada sunce, ta velika užarena lopta zagospodari nebom i odozgo nam pošalje svoje tople zrake. Okupani svetlošću, topli dani menjaju ceo svet oko nas i unose radost u srca svih ljudi.

Prvi topli dani dođe u proleće, kada sunčevi zraci svojom toplotom probudeprirodu iz dubokog zimskog sna. Pred očima slučajnih prolaznika ona se menja, ponovo rađa i cveta. Pojavljuje se jedan novi, šareni svet pun nežne lepote i radosti. Čuje se veseli svrkut ptica, zujanje pčela i  graja dece u daljini. Svi uživaju u toplim danima, raduju rađanju novog života i promenama koje vide. U proleće u voćnjacima se bele cvetovi jabuka i dunja. Pored njihovih stabala  ponosno stoje višnje i trešnje obučene u svetlo roze haljine. Gole grane su napokon dobijaju novu zelenu odeću. Iz starih stabala niču tanke grančice, a zeleno lišće se presijava na suncu. Na pustu livadu, usamljenu tokom zime, vraćaju se se njeni stanovnici. Iz zelene trave  stidljivo vire male plave ljubičice, a bele rade i žuti maslačci su svojim cvetovima vezu prelepe šare. Leptirići lete sa cveta na cvet, a pčele zuje i vrte se u krug tražeći najslađi cvetni sok. Debeli mačori, koji su tokom zime svojim lukavim očima krišom posmatrali promrzle vrapca i vrebali priliku da ih zgrabei, dolaskom toplih dana menjaju svoje navike. Izležavaju se u dvorištima, uživajući u sunčevim zracima koji greju njihove ostarele kosti. Pored njih u cvetnjcima plavi zumbuli i žuti narcisi pokazuju svoju negovanu lepotu. Svoje latice okreću ka suncu i raduju se zbog toplote kou im šalje. Kada prođe proleće i stigne leto, topli sunčani dani postaju vreli. Sa neba, sunčeva užarena lopta prži sve oko sebe i polako gasi život rođen u proleće. Svet se ponovo menja, a priroda polako priprema za dolasak zlatne jeseni, a posle nje opet duge i hladne zime. I tako, sve u krug, do ponovnog dolaska proleća.

Topli sunčani dani, njihova lepota, mirisi i zvuci  donose ogromnu  radost u naše živote. Oni menjaju svet oko nas i stvaraju novi lepši svet u kome se rađa mnošvo prilika za radovanje lepoti koja nas okružuje.

Boske

 Sunce i vetar

Hvalio se vetar svuda,
Uzdizo se preko svega, 
I suncu je prkosio
Da je jači i od njega.

"Nisi jači, - sunce reče,
Hvališa si, vetre, samo."
"Ja ti rekoh da sam jači!"
"E, pa hajd da pokušamo!"

Viš putnika onog dole
Gde korača pored Save, 
Da vidimo ko će prije
Šubaru mu skinut s glave!"

Poče vetar duvat, ali
Što on većma duva, brije, 
Putnik većma kapu čuva, 
I na uši navlači je.

Zatim poče sunce sjati
Kad je vetar već umino, 
Sunce sjalo ljupko, milo,
A putnik je kapu skino.

Stevan Raičković