zvezdica Prva ljubav

Prva Nušićeva ljubav bila je Persa, mala i pegava devojčica iz njegovog komšiluka, koja je imala devet godina i išla u treći razred. Bilo je to velika, lepa i nesrećna ljubav.

Nušić se zaljubio u Persu jer je došlo vreme da se zaljubi, a ona mu je u tom trenutku bila najbliža devojčica u komšiluku. Pre zaljubljivanja nije mu bila zanimljiva, niti je puno obraćao pažnju na nju, ali od trenutka kada je shvatio da je zaljubljen Persa je postala najvažnija ličnost u njegovom životu.  Ljubav joj je izjavio na jednom neobičnom, ali za njega romantičnom mestu. Bilo je to bure u kome je njegova majka kiselila kupus i u kome su se zajedno krili igrajući žmurku. Njemu nije bilo važno bure, nego taj trenutak kada su bili sami, na mestu skrivenom od drugih. Nušiću je Persa izgledala prelepo. Voleo je njene žute čarape i iskrivljene štikle na cipelama i jedva je čekao da je sretne i da vidi osmeh na njenom pegavom licu. Dovoljno je bilo da je ugleda negde u daljini, pa da se uzbudi i da njegovo srce veselo zaigra. Persa je bila kćerka profesora koji je predavao računicu, a dečaku Nušiću računica nije najbolje išla. Zbog svoje velike ljubavi prema Persi odlučio je da tu tešku nauku uči i noću i danju, ali  brzo je shvatio da ljubav i učenje ne mogu zajedno. Izabrao je ljubav i dobio jedinicu, što je odmah značilo da ga Persin otac neće prihvatiti kao zeta. Mnogo su se voleli Nušič i Persa, a nije im suđeno da  da budu zajedno. Zato su odlučili da pojedu drvca od šibice, zajedno se otruju i tako okončaju svoju nesrećnu ljubav. Nisu uspeli u tome i njihova ljubav se nije završila onako kako su planirali.

Nušićeva prva ljubav se završila se tako što ga je Persa omrzla. Majka joj je batinama isterala svu ljubav iz srca, a Nušiću je jedino preostalo da uvek seća njenih žutih čarapa i pegavog lica. Kad god bi prošao pored nekog bureta setio bi se svoje ljubavi, jer se prva ljubav nikada ne zaboravlja.

Boske
AUTOBIOGRAFIJA - Branislav Nušić

Književna vrsta:
Roman

Književni rod:
Epika

Tema:
Sećanje pisca na njegovu prvu ljubav

Glavni likovi:
Dečak Nušić (pripovedač), Persa

Poruke:
Prva ljubav se nikada ne zaboravlja.

Sjećanja na prvu ljubav su lepa.