zvezdica Proleće u mom kraju

Posle hladne i duge zime proleće se nečujno uvuklo u naš kraj. Na vedrom plavom nebu sunce je sada jedini gospodar. Njegovi topli zraci nežno miluju tek probuđenu prirodu.

Šumarice su ozelenele. Drveće je olistalo i procvetalo i njegove gole grane su dobile novu odeću. Veverice veselo skakuću sa grane na granu, a ispod žbuna na listovima jagorčevine odmara se mali sivi jež. Vesnici proleća su svuda okolo. Iz zelene trave stidljivo vire male plave ljubičice. Bele rade i žuti maslašci raširili su svoje latice, a njihovi cvetovi su izvezli su na livadama prelepe šare. U cvetnjacima pored kuća svoju lepotu ponosno pokazuju žuti narcisi i plavi zumbuli. I ruže se spremaju za cvetanje. Njihovo drvo puno je sitnih pupoljaka. U vazduhu se oseća svežina. Svuda okolo se širi opojan miris jorgovana i tek procvetalog bagrema. Nema više one tužne zimske tišine. Sada se čuje veseli cvrkut ptica, svirka cvrčaka i zujanje pčela. Svuda je radost. Male vredne pčelice lete sa cveta na cvet, a društvo im prave šareni leptirići. Laste su se vratile sa juga i ispod streha prave svoja malena gnezda. Vrapci su se obradovali njihovom dolasku i pozdravljaju ih svojom veselom pesmom.

Kada stigne proleće sivilo zime nestane u šarenilu proljećnih boja i u mom kraju tada sve postane lepše i vedrije. Lepi su zeleni travnjaci, mirisno cveće i visoko drveće. Lepe su balkoni, ulice i nasmejani ljudi koji njima šetaju. Proleće unosi radost u naš kraj i zato ga svi vole i s nestrpljenjem iščekuju.

Boske

 Bela grana

Potrčite, poletite sa svih strana!
Na trešnji se rascvetala bela grana,
oživela bela rada, žuti neven,
u cveće je svako sada preodeven.
Latičice ružičaste, modro plave,
žut maslačak doskakuta preko trave.
- Proleće je! Kitite se cvećem belim, -
kaže Sunce, - ja darove sada delim …
Plavom bojom nacrtajte nebo ovo,
i na njemu žuto krilo leptirovo,
i zeleno … zeleni se lišće s granja,
i u njemu puno dece i trešanja,
pre da rode kada budu nacrtane
ove trešnje, ovo cveće, ove grane! … 

Leptirče mi uhvatite plavokrilo,
od leta se na livadi umorilo …
A kada se bude našlo na tvom dlanu,
ti ga pusti da odleti na poljanu!
I dotrči, svi dođite sa svih strana
da vidite: procvetala bela grana!

Vihor zastava, šumor grana,
Prozori svi u cveću,
Po našem gradu sa sviju strana
Svećane povorke krečću

Mira Alečković