zvezdica Pred jednim umetničkim delom

Svaka umetnost iza sebe ostavlja trag koji nas vodi na neka daleka nepoznata mesta u kojima nikada nismo bili i u kojim nikada nećemo ni biti ako je ne sledimo i ne shvatimo poruku koju nam ona svojim delima šalje. Umetnička dela su deca umetnosti i nekada, kad se nađemo pred nekim od njih, jednostavno ostanemo bez daha. Pogodi nas istinitost rečenice, ponese nas akord muzike ili osetimo čudnu toplinu gledajući mrlje toplih boja na slikarskom platnu.

    Ono što je mene opčinilo i nateralo na razmišljanje jeste veliki šareni grafit na zidu Prve beogradske gimnazije. Iako mnogi kažu da to nije umetnost, ja sam spreman da tvrdim sasvim suprotno. Zašto mi se ta ulična slika toliko dopala i zašto me je opčinila? Zato što smatram da umetnost nije samo ono što se nalazi u muzejima i na raznim izložbama u galerijama. Ona je je sve ono što što čovek napravi ulažući svoju maštu, volju i ljubav. U ovaj grafit njegov autor je uneo neku svoju priču, ali ne rečima, nego neobičnim i zanimljivim konturama. Crvena boja domninira zidom i dok sam ga gledao osećao sam kao da iz njega izbija neka čudna energija koja me pokreće i podiže. Pogled mi se zaustavio na belom petlu sa raširenim krilima i dugom crvenom krestom, spremnom da nekuda poleti. Pitao sam se šta je to što je inspirisalo autora da baš njega nacrta i koliko mu je vremena i mašte trebalo? Da li je ovaj petao izraz neke njegove ljutnje ili bunta? Šta prestavljaju ove druge slike? Da li nam umetnik njima šalje neku svoju poruku ili su one samo detalji iz filmova i stripova, slučajno izabrani? Tražio sam odgovore i nisam ih našao. Poželeo sam da je umetnik tu, da od njega saznam sve što me interesuje i iskažem svoje divljenje i potovanje prema njegovo neshvaćeno umetničkom delu.

    Svaki grafit je poseban i jedinstven. Kad to kažem ne mislim na one žvrljotine bezidejnih ljudi, napisane bez ikakve ideje i smisla, nego na ulične slike koji su toliko lepe da u njima svakodnevno uživa hiljade ljudi. Grafit na Prvoj beogradskoj gimnaziji je umetničko delo koje verovatno mnogi ne cene i ne pridaju mu veliki značaj, ali to ne znači da je beskorisno i bezvredno.

Boske

 

 

Zid Prve beogradske gimnazije