zvezdica Nemušti jezik - prednost ili nevolja

Nemušti jezik je jezik kojim se čovek može sporazumevati sa svim živim bićima na svetu.  On ima svoje prednosti i svoje mane. S jedne strane čoveku daje moć, čini ga boljim, pametnijim i sposobnijim od svih drugih, ali s druge strane može da mu donese i velike nevolje ako se ta moć na bilo koji način zloupotrebi.

Čovek koji poznaje nemušti jezik razume govor životinja i može da razgovara sa njima. Slušajući šta životinje pričaju on u svakom trenutku može da sazna kakve su njihove namere i da shvati način na koji one razmišljaju. Onome ko poznaje nemušti jezik svaka travka sama priča o svojoj lekovitosti, a onaj koji zna lek za svaku bolest veruje u to da će uvek biti zdrav i ne plaši se ničega. Znati nemušti jezik je nešto što bi svaki čovek poželeo, jer on je tajno oružje koje mu pruža prednost u odnosu na druge ljude. Imati dar nemuštog jezika znači imati moć, ali ovaj dar je poseban i ne može da ga stekne svako. On se zaslužuje i dobija kao nagrada, a oni koji ga dobiju moraju da ga čuvaju kao najveću tajnu. Da bi neko dobio nemušti jezik mora da bude pošten i skroman čovek,  dobar i hrabar kao mladi čobanin koji je savladavši sopstveni strah rizikovao svoj život da spasi nekoga koga uopšte ne poznaje i do koga mu nije stalo. Kroz njegov život i njegovo ponašanje mogu se uočiti sve prednosti i mane nemuštog jezika. S jedne strane on ima lagodan život i veliko bogatstvo, a s druge strane nesiguran život sa izazovom tajne i stalnom strepnjom da neko ne otkrije njegov dar. U strahu da njegova tajna ne bude otkrivena, on čini loše delo.  Slušajući šta govori životinja, ne odoleva iskušenju i prema svojoj trudnoj ženi se ponaša kao životinja, što sigurno ne bi radio da nije znao taj čudesni nemušti jezik.

Nemušti jezik čoveku daje moć da zna sve jezike sveta i razume govor svakog živog biće,  pomaže mu da dokuči nešto novo i nepoznato, ali ga isto tako dovodi u opasnost, jer je tu moć teško kontrolisati i od drugih sačuvati.  U strahu da ne izgubi dar koji poseduje i moć koju mu on pruža, čak i najbolji i najplemenitiji poznavalac nemuštog jezika u stanju je da čini loša dela.

 

Boske

NEMUŠTI JEZIK

Književna vrsta:  narodna pripovetka

Književni rod: epika

Tema:
Nemušti jezik (Čobanov doživljaj sa nemuštim jezikom i njegovo odolevanje iskušenjima

Poruke:
Savet slušaj, svojom glavom misli.
Ko dobro čini dobro će mu se vratiti.
Za čoveka je bolje što ne može da otkrije sve tajne svemira.

 

Analiza

Autor pripovetke "Nemušti jezik" je nepoznat, Ona dolazi iz naroda, a zapisao ju je Vuk  Stefanović Karadžić od trgovca Gruje Mahandžiča tokom 1829. godine dok je boravio u Zemunu.

Za glavni motiv pripovetke može se reći da je internacionalni, jer se u pripoveci govori o nemuštom jeziku, odnosno govoru životinja koji je u svim delovima naše planete isti, tako da onaj ko ga poznaje može razgovarati sa svim živim bićima na svetu, dok je onovna ideja pripovetke da se čitaocu dočara značaj radoznalosti u svakodnevnom životu, da ga podseti da se ni u čemu ne sme preterivati i da s druge strane istakne neiscrpnu mudrost naroda i radoznalost kao nepresušni izvor novih saznanja i mudrosti.

Ova pripovetka čitaoca navodi i na razmišljanje o odnosima muškarca i žene u prošlosti i  nasilnom postupcima muškaraca prema ženama koji su očigledno tada bili uobičajeni, dok se u današnje vreme za njih nema opravdanja, jer su loši i ponižavajući. Ženska radoznalost se u mnogim bajkama završava kažnjavanjem znatiželjne žene, ali čak i u bajkama prebijanje trudne žene je neprimerna kazna. Lik čobanina je dat u kontrastu. S jedne strane on je junak koji rizikuje svoj život da bi spasao nekoga i zbog toga zaslužuje da dobije dar nemuštog jezika. S druge strane on je običan čovjek koji se plaši da će njegova tajna biti otkrivena, pa iz straha postaje nasilan prema svojoj ženi i sopstvenom detetu u njenoj utrobi. Dar nemuštog jezika ne može da dobije svako. Dobijaju ga samo oni koji su dobri i u srcu ispravni. Pitanje je kakvi postaju posle? Da li je čuvanje tajne o znanju nemuštog jezika i moćima koji on ima toliko važno da čovek mora postati nasilan kako bi je sačuvao? Da li ispravni i dobri radi moći postaju loši? Zaključite sami!