zvezdica Ne želim da odrastem

Sve u životu je prolazno i svako biće, bilo mlado ili staro provede svoj život u iščekivanju nečega što će sutra doći. A šta to u budućnosti čeka svakoga od njih? Šta čeka nas tinejdžere? Ako bude sreće, odrašćemo, završićemo škole, stvorićemo svoje porodice i svakog dana ćemo raditi da bi preživeli. I šta će nam na kraju ostati? Ostaće nam samo lepe uspomene i lepa sećanja na dane naše mladosti, dane u kojima smo bili bezbrižni i srećni, bez velikih obaveza i problema koje muče odrasle.  To je razlog što ne želim još da odrastem. Hoću da još malo budem nezreo i neodgovoran, da uživam u svojoj mladosti, jer ona zrači toplinom i radošću, lepa je i zanimljiva. 

 Stariji obično kažu da je mladost prvo poglavlje velike knjige koja se zove život, da je ona vreme u kome se nauči mnogo, ali mi mladi nismo ni svesni toga dok proživljavamo naše bezbržne dane. Jedino što znamo jeste da je mladost ono što imaju samo mladi, a da je cene samo stariji.  Vreme brzo prolazi i kao i ostali mladi ljudi znam da je preda mnom život u kome ću se susretati sa ljubavlju, srećom, tugom. Svestan sam toga da ću kad odrastem morati da se oslonim na samog sebe i da ću najverovatnije sve svoje teškoće i životne probleme morati da rešavam sam, bez pomoći roditelja jer to se u suštini i zove odgovornost odrasle osobe i iskreno, pomalo me plaši. Znam da život odraslih nije kao život nas mladih i da su godine u kojima sam trenutno najlepše godine mog života. Lepe su zato što niko od mene ne traži da budem ono što nisam, što me roditelji još uvek gledaju kao malog,  nezrelog i neodgovornog dečaka  o kome se moraju brinuti i često mi opraštaju glupe greške koje pravim. S toga, zar nije lepo biti nezreo, neodgovoran i ne razmišljati puno o ozbiljnim stvarima? Zar nije lepo uživati u svakom danu i ne zamarari se problemima odraslih ljudi? Mislim da ništa nije bolje od toga i zato želim da vreme što sporije prolazi, da što duže ostanem ovakav kakav jesam, mlad, nezreo, bezbrižan i neodgovoran.

Kada odrastem moj život će biti potpuno drugačiji od sadašnjeg. Biti odrastao čovek u današnjem svetu nije nimalo lako, a verujem da će biti još teže u budućnosti. Vreme brzo leti i svestan sam toga da će kraju biti onako kako mora, da ću ući u svet odraslih i iza sebe ostaviti ove lepe i bezbrižne dane. Ne želim da odrastem jer taj svet nije lep i zanimljiv kao svet mladog čoveka.

Boske

 

 

 

"Smisao života je borba protiv odrastanja" - Dik Vertimer