Nadžnjeva se momak i djevojka                 

Pesma “Nadžnjeva se momak i djevojka”  je posleničke lirska pesma o radu. Ona govori o žetvi, odnosno nadženjavanju između mladića i devojke, kao i onome šta njih dvoje rade nakon završetka teškog posla u polju.

Osnovni motiv u ovoj pesmi je isti kao i kod ostalih posleničkih pesama, a to je motiva rada, Pored ovog motiva tu je još jedan skriveni motiv ljubavi između dvoje mladih. O ljubavi i simpatiji između mladića i devojke u pesmi se ne govori se direktno. Naslućuje se samo da njih dvoje gaje nežna osećanja jednom prema drugom i da su ih upravo ljubav i želja da pokažu u najboljem svetlu podstakla da se takmiče i razviju svoj takmičarski duh. Iako devojka važi za slabiji i lepši pol, narodni pevač se stavlja na njenu stranu, pa je ona  u stihovima ove pesme bolja u svemu od momka. Sposobnija je, snažnija i izdržljivija i pobeđuje u svim nadmetanjima. Danju u polju ona ženje više snopova žita, uveče pije više čaša pića, a kada svane novo jutro, vrhunac njene sposobnosti je to da sitan vezak veze, dok momak leži i ne diže glavu zbog napijanja od prethodne noći. Težak rad u polju i ispijanje velikog broja čaša pića nisu oborili  devojku s nogu, niti su je omeli da radi vez za koji je potrebna velika koncentracija i još veća preciznost.

Nadžnjeva se momak i djevojka:

momak nažnje dvades't i tri snopa,

a devojka dvadeset i četiri.

Kad uveče o večeri bilo,

momak pije dvades't i tri čaše,

a devojka dvadeset i četiri.

Kad ujutru beo dan osvanu,

momak leži, ni glave ne diže,

a djevojka sitan vezak veze!

U prošlosti, ali i u današnjim vremenima postoji mišljenje da se fizička snaga devojke ne može meriti sa fizičkom snagom muškarca. Sledeći jedno takvo mišljenje pobeda devojke nad mladićem  u ovoj pesmi nije u skladu sa realnim, stvarni životom u kome je muški pol jači i sposobniji od ženskog. Njena pobeda je bila tesna i neki će možda reći da je morala da uloži veliki napor da je ostvari. S druge strane, može se doneti i drugačiji zaključak, da je devojka  uložila onoliko truda koliko joj je potrebno da bude samo malo bolja od mladića, da ne bi omalovažila njegov muški ego.

 Poruka ove pesme je da su žene ravnopravne sa muškarcima, u nekim situacijama čak i mnogo bolje od njih i da se ženska snaga i pamet ne smeju zanemarivati. U stara vremena devojke zajedno sa muškarcima učestvovale u teškim fizičkim poslovima u polju, pratile ih u stopi trudeći se da ravnopravno sa njima uradi što više posla. S druge strane muškarci se nikada nisu trudila da nauče poslove za koje nije potrebna snaga i koji su se smatrali ženskim poslovima, poput pletenja i i izrade veza.