zvezdica Malčika

Malčika je devojka iz novosadske gradske porodice koju je Kosta Trifković u svojoj komediji “Izbiračica” opisao kao razmaženu i namćorastu devojku koja na kraju snosi posledice svog neodgovornog i lošeg ponašanja.

 Malčika se u svojoj kući i prema članovima svoje porodice ophodi kao pravi mali tiranin. Stalno je nezadovoljna, loše raspoložena i teško joj je udovoljiti. Lenja je i bezobrazna, a njeno loše ponašanje je rezultat pogrešnog vaspitanja i grešaka njenih roditelja. Ispunjavanjem svih Malčikinih želja i stalnim povlađivanjem, Malčikini roditelji su doprineli tome da ona postane jedna razmažena i sebična devojka, koja želi da uvek bude u centru pažnje i da se sve vrti oko nje. Kada su u pitanju mladići to joj donekle i uspeva. U njenoj blizini se nalazi nekoliko udvarača i ona želi da ih sve osvoji, bez obzira na to što se neki od mladića sviđaju njenim rođakama. Zbog svoje uobraženosti i visokog mišljenja o sebi Malčika nije primetila da je samo jedan mladić istinski zaljubljen. Stalno mu ruga, ismejava njegovu kratkovidost i pri tome ne primećuje da se njeno ponašanje ne dopada ostalim mladićima. Malčika je dugo vremena bila u zabludi. Mislila je da se vrti oko nje i da je ona najpoželjnija od svih devojaka i nijednog trenutka nije pomišljala na to da će njeno loše ponašanje imati posledice. Na kraju se to i desilo. Dok je Malčika birala za koga će da se uda, mladići su izabrali druge devojke i njoj nije preostaje ništa drugo nego da prihvati mladića koga je celo vreme ismejavala.

Zbog dugog dvoumljenja i mnogo premišljanja, Malčika je na kraju morala da se uda za mladića koga nikada nije zamišljala kao svog budućeg muža. Od svih devojaka ona je najduže birala, a ostao joj je onaj koga nijedna druga devojka nije htela, jer izbiračica i izbirač uvek nađu otirač.

Boske

Književna vrsta:
Komedija

Književni rod:
Drama

Tema:
Ponašanje razmažene devojke Malčike dok bira svoje prosce

Glavni likovi:
Malčika, Jeca, Saveta, Sokolović

Poruke:
Ko visoko leti nisklo pada.

Probirač nađe otirač.

Svako loše delo vratiće ti se pre ili kasnije!

 

Analiza

Izbiračica je komedija koja se sastoji iz tri čina i koja u svojoj strukturi ima tri elementa. Prvo, pisac opisuje normalan život – uobičajen i miran, bez potresa, promena i bilo kakvih sukoba. Posle toga dolazi do određenog događaja koj utiče na promenu u ponašanju nekog od likova što za posledicu ima njegov sukob sa okolinom. Treći element je povratak na stanje sa početka komedije, kada ponovo vladaju mir i spokojstvo.

Glavni likovi u komediji imaju različite osobine, tako da se  pojavljuju: zabludela osoba – glavni junak koji dolazi u sukob sa okolinom, varalica – lik koji je pokretač radnje i koji dovodi u zabludu glavnog junaka komedije, rezoner – lik koji zabludelu osobu vraća u realnost, a tu su i aktivni i pasivni pomagači –  likovi koji podstiču zabludelu osobu u jednom ili drugom smeru.