zvezdica Kad bi progovorila moja klupa

Kad bi progovorila moja klupa ispričala bi vam sve o meni i mom đačkom životu, o onome što se dešavalo između nas dvoje dok smo zajedno brojali školske dane i onome što se još uvek dešava i da znate, ne bi se ona tu zaustavila. Otkrila bi vam  i sve svoje tajne, šta je to što je muči i tišti, ko je povređuje, a ko pazi, čemu se raduje, čemu se nada.

Tolike godne rada u školi, bez ikave nadoknade, od moje klupe napravile su heroja. Ožiljci od šestara, neželjene tetovaže, zalepljene žvakaće gume, udarci, guranja, lupanja. Sve je to preživala i istpela bez ijedne jedine reči i kada bi joj konačno dali šansu da progovori uveren sam da bi se naslušali svega i svačega, i dobrog i lošeg. Dok bi vam pričala istinu o sebi saznali biste kako se osećala dok su je bezosećajna deca povređivala, koliko je patila zbog toga i koliko je bila srećna kada bi je neko dobro dete zagrlilo i zaštitilo. Ona je svedok svega što se u učionici dešava i možda bi vam rekla za sve moje probleme i probleme mojih drugova, za naše ljubavne jade, strahove i težnje. Toliko godina je naš verni saputnik, čuvar naših tajni i naš oslonac, a mnogi od nas toga nisu uopšte svesni. Kad bi joj dali reč i dozvolili joj da govori, možda bi sa zadovoljstvom otkrila sve naše duboko skrivene tajne i tako nam se osvetila za bol koji joj godinama zadajemo, neki od nas slučajno, neki namerno. Ipak, to je samo jedno veliko možda. Ne verujem da je  moja klupa  izdajica. Kad bi progovorila i dalje ne bi rekla ništa jer ona je moj prijatelj. Moj heroj!

Đačke klupe nemi svedoci svih dogodovština školskih dana. One su videla i vide svaša i pričaju o tome, samo se njihov glas ne čuje. Na mojoj klupi su ispisane moja priča i priče onih koji su pre mene sedili u njoj, samo ih treba znati pročitati i razumeti. Kad bi progovorila đački život sviju nas bio mogao sa bude potpuno razotkriven, ali se toga ne plašim, jer moja klupa zna da čuva tajne.

Boske

 

 

Geni, geni je li iz vas niklo

Geni, geni, je li iz vas niklo
Što ja ne znam da vozim biciklo?
Geni, geni, mali sitni molekuli
Za vas vele da ste sve Herkuli.

Dok spavate u spiralnoj kuli
Dal' ste ikad šapat ljubavnika čuli?

Genes, genes, little tiny molecules
They say that you are Hercules

Genes, genes, do you know what I like?
Do you know to ride a bike?
Are you better in the sexes?
Does coitus on your wexes?

Raša Popov