zvezdica Ideali i težnje moje generacije

Ko god da prolazi ili je prolazio kroz mladost, patio, smejao se, živeo, ostavio je neki trag, a svaki takav trag je poseban, drugačiji, svoj, kao i ideali, snovi, želje i težnje svake generacije. A šta to istinski želi moja generacija i koji je njen ideal nije teško pogoditi. Želimo da budemo srećni i da nas ne muče problemi odraslih, da imamo snove, da težimo savršenstvu iako znamo da ga nikada u potpunosti ne možemo dostići.

Moja generacija je drugačija od prethodnih, a verovatno će se razlikovati i od budućih generacija, jer svet u kome živimo je okrutan i  ravnodušan prema našim pobunama, prema našim nadama. On nas oblikuje, utiče na naša razmišljanja i naše snove, tera nas da se menjamo, da ono što istinski želimo zamenimo sa onim što većina naše generacije želi. Na taj način ideal  većine postaje ideal svakoga od nas. Neki od nas, oni nesigurni i slabi, utehu traže na  pogrešan način, u alkoholu i drogi, jer nisu sposobni su da se izbore sa svojim problemima, srušenim nadama i snovima, pa im bekstvo iz stvarnog sveta biva najjednostavnije rešenje. Ali mnogi od nas su jaki i spremni da se uhvate u koštac sa životnim poteškoćama. I pored nevolja i problema sa kojim se svakodnevno susrećeno želimo da ih prevaziđemo i pokažemo svima koliko zaista vredimo. Komplikacije, filozofiranje, pa čak i gubljenje bitaka ponekad nam je jača strana, ali nikada ne posustajemo i ne odustajemo. Padamo, ustajemo, pa nastavljamo po starom. i ne želimo da se predamo jer znamo da smo sposobni za velike stvari. Starije genaeracije su nas svojim delima u startu zadržali malo, pa sad moramo da sustignemo vršnjake iz sveta kojima je znak za start dat u pravi čas. To je naš ideal. Biti ako tinejdžeri koji žive u normalnom svetu i kojima je osigurana lepa budućnosti. I mi želimo da poput njih postanemo naučnici, lekari, ekonomisti, inženjeri ili neki drugi  ne manje cenjeni odrasli ljudi. Želimo da živimo normalnim životom i da se nijednog trenutka ne plašimo za svoju budućnost.

Možda moja generacija na svet gleda neozbiljno i detinjastvo. Možda su naše težnje i ideali vama odraslim ljudima nejasni i nedorečeni. Možda su neki od nas zalutali. Ipak većina nas zna  šta želi i kojim će putem da ide. Koračamo sigurnim koracima u budućnost i ostavljamo tragove ulicama kojim hodamo. To su tragove življenja, a ne kajanja, tragove koje će vetar raznositi i za koje će svi odrasli čuti. Naš ideal je bolji život i bolji svet, nešto novo  i potpuno drugačije, nešto što će nas učiniti srećnim i zadovoljnim. Naš ideal je da imamo ideale i da težimo ka njihovom ispunjavanju. Podržite nas u tome!

Boske