zvezdica Grad budućnosti

Grad budućnosti je veliki moderni grad u kome živi nekoliko miliona ljudi koji svakog dana prolazeći ulicama grada uživaju u lepoti koja ih okružuje.

U gradu budućnosti sve je lepo i čisto. Visoke zgrade od stakla se sjaje na suncu, a na vrhu svake od njih su postavljene svetleće reklame.  Kada padne noć one svojom svetlošću obasjaju ceo grad.  Oko zgrada je puno zelenila i cveća. Svuda okolo su parkovi sa igralištima za decu. Uske staze iz parka izlaze na glavne ulice koje su široke, prave i prekrivene glatkim crnim asfaltom.  Svaka ulica ima po nekoliko traka po kojima se polako kreću automobili i autobusi na tri sprata.  Pešački prelazi su obojeni žutom bojom, a semafori slikom i zvukom daju signal ljudima da slobodno pređu na drugu stranu.  Na trotoarima od hrapavih betonskih ploča poređane su šarene saksije sa cvećem, a između saksija gvozdene klupe za odmor pešaka.  Pored svake klupe je ulična svetiljka i otvor sa stepeništem koje vodi duboko ispod zemlje. Tamo su prokopani široki dugački tuneli kroz koje prolazi podzenma železnica. Sve ulice vode u centar grada, najlepši deo grada budućnosti. U njemu se nalazi veliki trg ukrašen staklenim stubovima koji svetle po noći.  U sredini trga je fontana sa kristalno čistom vodom, kroz koju se vidi dno prekriveno šarenim kamenčićima. Na jednom kraju trga je visoka uska zgrada sa satom na vrhu. Zgrada je toliko visoka da se sat vidi iz svih delova grada. On svakog dana, tačno u pet sati popodne otkuca glasno pet puta i time označi kraj radnog dana. Na drugom kraju trga je okrugla dvorana sa pokretnim krovom u kojoj se svake noći nešto dešava. U njoj se održavaju koncerti poznatih grupa, pozorišne predstave za odrasle i decu, književne večeri i razne sportske igre. Tu je još nekoliko zgrada sa zelenim oazama na ravnim krovovima. Krovni vrtovi su mesto gde svaki građanim može da dođe i uživa u lepoti zelenila.

Grad budućnosti je grad u kome je život lep i zanimljiv. U njemu se svakog dana dešavaju neke nove zanimljive stvari i zbog toga su svi njegovi stanovnici srećni i zadovoljni i nikada im nije dosadno. On je grad u kome je spojeno moderno sa tradicionalnom, grad koji ima dušu.

Boske

 

 Sanovnik

Neka se probude deca
Tumačimo san:

Ko je sanjao zeca
trčaće ceo dan
Ko je sanjao mrava
imaće posla dosta.
Ko je sanjao reku
preći će preko mosta.
Ko je sanjao dimnjak
naći će dva dinara.
Ko je sanjao loptu
geometriju odgovara.

Ko nije imao snova
ne treba ništa da pita
i danas pesmu ovu
ne mora da pročita.

Dragan Lukić