zvezdica Devojčica iz pripovetke Bure

Devojčica iz pripovetke "Bure" je nežna i usamljena devojčica koja je želela da od starog bureta napravi svoje utočiste u kome će moći sa pobegne od stvarnosti i da mašta.

Školski zadaci, razne knjige prirodnih nauka i leksikoni, lutke i mali brat nisu mogli da popune devojčicino slobodno vreme, jer ona nije bila obična sasvim devojčica. Bila je mnogo pametna, radoznala i puna mašte. Želela je da ima neko skriveno mesto koje je samo njeno i u kome će samo ona određivati pravila ponašanja. Volela je izazov i verovala je u sebe. Zato je i izabrala staro, razmrdano i rasušeno bure sa željom da baš njega osvoji i promeni. Prvi susret sa buretom nije bio prijatan, jer je ono bilo puno korova, gljivica, mrava i guštera. Iako se pomalo plašila tog neobičnog i netaknutog sveta, nije odustala. Njena želja da promeni bure bila je veća od njenog straha, bila je uporna, strpljiva i na kraju je uspela. Od starog bureta je napravila dvorac u kome se oslobodila svih svojih strahova.  U njemu je sanjala svoje snove i uživala u suncu, svetlosti i društvu sitnih insekata. Bila je pažljiva prema svojim novim prijateljima i brinula je o njima, a najviše je volela jednu malu ptičicu koja bi svakog jutra sletela na daščicu krova. Ptičica je za devojčicu bila simbol dobrote i ljubavi. Bilo je toliko sličnosti između njih. Obe su bile male i nežne, usamljene i ćutljive, dobre i pune ljubavi.  Ptica je otišla od devojčice tek kad je malo porasla i sebi našla drugo društvo, a devojčica nije bila svesna zbog čega se to desilo, jer ona još uvek bila mala.

Mašta devojčice je bila velika i bez granica, a njena želja da pronađe svoje utočište se ostvarila njenom upornošću i strpljivošću. Pronašla je svoje mesto u svetu prirode koji je okružuje.

Boske

 

BURE - Isidora Sekulić

Književna vrsta:
Pripovetka

Književni rod:
Epika

Tema:
Usamljena devojčica i njen izmišljeni svet u buretu

Glavni likovi:
Devojčica, insekti, ptičica

Poruke:
Uživaj u lepoti sveta koji te okružuje.

Težnja svakog čoveka je da spozna svet u sebi i oko sebe.

Mašta obogaćuje ljude i pomaže im da shvate tajne života.