zvezdica Usamljeni dečak i njegova desetica

Ispičaću vam priču o dečaku koji je imao dvanaest ili trinaest godina i školovao se daleko od svoje kuće. On je živeo u velikoj sobi sa četiri starija dečaka i imao je gazdaricu, koja ga umesto njegove majke svako jutro budila za školu.

Dečak je bio tužan i usamljen. Iako je dve godine delio sobu sa istim dečacima nije sa njima bio blizak. Osećao je da ga oni gledaju popreko i da ga ne smatraju svojim pravim drugom. Zbog toga je bio potišten i ćutljiv. Izbegavao je vesele razgovore u sobi i često je vreme provodio sam sa svojim mračnim mislima. U školi se osećao se kao stranac. Nije imao drugove i nikoga nije mogao da zavoli. Znao je da se puno razlikuje od drugih dečaka. Oni su bili bogati, a on je bio siromašan i nije imao šta da jede. Osećao se bedno i poniženo. Stideo se sebe i svog porekla, a glad i usamljenost su od njega napravili očajnog i uplašenog dečaka. Bilo ga je strah od svega. Plašio se i gazdarice i nastavnika. Smatrao ih je svojim neprijateljima, tuđim i neljubaznim. U jednom trenutku je poželeo da umre, a onda se desilo nešto što je promenilo njegov život. Jednog dana dobio je majčino pismo u kome je bila jedna srebrena desetica. Znao je da mu je majka poslala zadnju paru koju je imala, kao da je iz daljine videla njegov bol i koliko mu je teško u tom tuđem neprijateljskom svetu.

Majčino pismo je vratilo dečaku osmeh na lice. Nekoliko nežnih reči i jedna izlizana desetica  pružili su mu sigurnost i nadu u bolje sutra. Nije više osećao prazninu u svom srcu. Shvatio je da nije sam, da postoji neko koga puno voli i zbog koga vredi živeti. Zbog svoje majke i njene ljubavi njegov život je opet imao smisla.

Boske

 

DESETICA - Ivan Cankar

Književna vrsta:
Pripovetka

Književni rod:
Epika

Tema:
Sećanje pisca na detinjstvo, život daleko od kuće i osećanja koja su izazvala majčino pismo i desetica u njemu.

Glavni likovi:
Usamljeni dečak,  gazdarica, drugovi iz sobe

Mesto i vreme radnje:
Ljubljana, kraje 19. i početak 20. veka

Poruke
Mali znak pažnje i ljubavi i najtužnijem čoveku vraćaju osmeh na lice.

Ne stidi se svojih roditelja  i uvek ih poštuj jer su oni zaslužni što postojiš.

 

zvezdica zvezdica zvezdica

Pripovetka je prozno delo kraće od romana u kome se oslikava jedan deo iz života neke ličnosti.

Desetica – novčić, deseti deo forinte, starog austrijskog novca.