zvezdica Biberče

Nekada davno i negde daleko u maloj kolibi na ivici nekog sela živela je jedna dobra i plemenita žena sa svojim sinom jedincem. Bio je to neobičan dečak koji se mnogo razlikovao od svojih vršnjaka. Svi u selu zvali su ga Biberče.

A zašto Biberče? Zato što je imao crnu kosu i bio je malen kao zrno bibera. Dok su sva deca u selu rasla kao kruške na grani Biberče se nije menjao. Njegovi vršnjaci su porasli i postali snažni mladići, a on je još uvek bio i ostao dete sa sitnim pegama na licu. Biberče je znao da njegova majka pati zbog toga što je malen i da se mnogo plaši za njegovu budućnost. Zato je on bio hrabar za oboje. Nije se plašio velikih dečaka i uvek se trudio da pokaže koliko je jak. Imao je puno drugova i oni su ga voleli i poštovali. Neki loši dečaci su mu pretili, izazivali ga i rugali mu se zbog njegovog neobičnog izgleda. Biberče se branio rečima, ali je bio spreman da se brani i pesnicama. Nije dozvoljavao da ga vređaju i nije oklevao da se potuče ako je to potrebno. Bio je pametan i snalažljiv. Zbog toga je često iz sukoba izlazio kao pobednik. Iako je mislio da je borba najbolji način da pokaže svoju snagu obećao je svojoj majci da se neće tući. Bio poslušan i dobro vaspitan dečak i uvek je slušao majčine savete. Puno je voleo svoju majku i nije želeo da se ona brine. Bio je bio pažljiv i osećajan i nije želeo da povredi ničija osećanja.

Biberče je bio svestan da se razlikuje od drugih. Želeo je da ga ljudi vole i cene i da ne sude o njemu po njegovom izgledu. Verovao je u sebe i uspeo je da pokaže koliko vredi. Iako je bio malen rastom pokazao je svima da je on jedan velik i snažan dečak.

Boske

 

BIBERČE - Ljubiša Đokić

Književna vrsta:
Drama za decu

Književni rod:
Drama

Tema:
Borba između dobra i zla, vera i hrabrost, uspeh i pobeda dobrog nad zlim

Glavni likovi:
Biberče, Dobriša, Svadiša, majka, Stogodan, Zvezdan

Mesto i vreme radnje:
Ljubljana, kraje 19. i početak 20. veka

Poruke:
Uspećeš samo ako veruješ u sebe

Borba između dobra i zla je večita, ali dobro uvek pobeđuje.

Nemoćnom treba uvek pomoći.

Čuvaj de loših ljudi.

Ne stidi se svojih roditelja  i uvek ih poštuj jer su oni zaslužni što postojiš.

 

zvezdica zvezdica zvezdica

Dramski tekst je tekst koji se izvodi  po ulogama. Deli se na činove i scene, a može da bude napisan u vidu dijaloga ili monolog.

Dijalog je razgovor dve ili više ličnosti.

Monolog je obraćanje jednog lika samom sebi, odnosno publici.

Didaskalija je piščeva napomena u zagradi koja se nalazi u okviru dramskog teksta.